Motorrijles in Ede

Wat leuk dat je wil leren motorrijden, en dat ik jou misschien mag gaan begeleiden in de eerste stappen van (waarschijnlijk) je nieuwe hobby!
Maar wat kan je verwachten als je bij een echte motorrijschool komt lessen?
Motorrijden is meer dan alleen werk, het is ook mijn hobby. Dus ik kan je vanuit die passie de fijne kneepjes van het motorrijden bij brengen.
Ook zal als instructeur altijd op de motor volgen, zodoende kan ik ook veel makkelijker dingen demonstreren. 
Samen door weer en wind dus! 
Ook worden de vorderingen bijgehouden op de leskaart zodat we planmatig te werk kunnen gaan. En samen zullen we dan als de tijd rijp is beslissen wanneer je op examen gaat.
En vooral heel belangrijk... We gaan er een mooie tijd van maken! Want motorrijden is een feestje

Het motorrijbewijs halen

Het praktijk gedeelte bestaat uit twee onderdelen.
De AVB (Voertuigbeheersing) en de AVD (Verkeersdeelname).
Als je begint met lessen beginnen we uiteraard met de AVB. Er zijn 12 bijzondere verrichtingen die je moet kunnen uitvoeren en hier gaan we stap voor stap doorheen zodat je de motor steeds beter leert kennen en onder controle krijgt.
Zodra we de AVB hebben afgerond door middel van een examen bij het CBR gaan we verder met de AVD.

Met een motor deelnemen aan het verkeer is toch even iets anders dan met de auto. Je hebt een aantal voordelen: je bent vlot en wendbaar. Maar er zijn ook zeker nadelen, je bent namelijk door de geringe omvang slechter te zien en daarmee ook kwetsbaarder.
Hier zullen we tijdens het lessen uitgebreid mee aan de slag gaan zodat je uiteindelijk goed beslagen ten ijs op je examen verschijnt!

Aanmelden

Heb je het besluit genomen om bij Tim Rijopleidingen je motorrijopleiding te volgen? Dan mag je je via het aanmeldformulier aanmelden. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.
Uiteraard mag je ook bellen of mij een whatsapp sturen op: 06-539 777 15

Les motoren

Als je bij Tim komt lessen ga je op moderne motorfietsen lessen die goed zijn onderhouden!
Voor de A en de A2 hebben we een tweetal Kawasaki Z650's. Dit zijn fijne lesmotoren waar bijna iedereen wel mee uit de voeten kan wat betreft lengte. Uiteraard zijn ze voorzien van ABS zodat als je een keer te hard je rem inknijpt je niet meteen onderuit ligt. Ook zijn ze voorzien van een digitaal dashboard en een navigatie systeem..
 

Kawaski Z650

Motorkleding

Veiligheid staat ons bovenaan. Je zal dus altijd beschermende kleding moeten dragen tijdens het lessen. Die mag je zelf meenemen maar als service kan je die ook van de motorrijschool lenen. 
Het volgende is aanwezig: 
- Helm
- Handschoenen
- Motorjas
- Motorbroek
En voor de warme dagen is er ook doorwaai motorkleding.
Je zorgt zelf voor stevige schoenen of motorschoeisel die tenminste de enkels bedekken.
Ik vraag je wel om onder de motorkleding eigen kleding te dragen. Dit om hygiënische redenen. Vooral een thermo legging onder de broek is veel prettiger dan een spijkerbroek.

Mocht je zelf kleding willen aanschaffen dan kan je in Ede heel goed terecht bij Bartang of Motoveda.

Lessen vanaf 17 jaar oud

A1
Je mag al vanaf je 17e beginnen met lessen voor een A1 categorie motorfiets (max125cc).
Wel dien je in bezit te zijn van een geldig theorie certificaat A of B rijbewijs als je wil starten met lessen. 
Vanaf de dag dat je 18 bent geworden mag je ook afrijden bij het CBR.
Eenmaal 2 jaar in bezit van je A1 rijbewijs mag je op een A2 categorie (tot 35kw) motorfiets examen doen. Je hoeft dan enkel het examen verkeersdeelneming te doen. Hiervoor geslaagd mag je alle motorfietsen tot 35kw rijden. 
Als je dan weer 2 jaar in het bezit bent van je A2 rijbewijs mag je afrijden voor je volle A rijbewijs. 
Ook hier hoef je alleen het examen verkeersdeelneming af te leggen. Heb je deze ook gehaald dan mag je alle motorfietsen rijden.

A2
Je ook op je 20e instromen op A2 (dus een motorfiets tot 35kw). Twee jaar naar het behalen van je A2 rijbewijs mag je dan opnieuw afrijden voor je A rijbewijs (enkel examen verkeersdeelnamen).

Code 80
Vanaf je 21e mag je afrijden op een zware motor.
Ben je dan nog geen 24 dan krijg je code 80 op je rijbewijs. Dat houd in dat je de eerste twee jaar of tot op de dag dat je 24 wordt enkel op een motorfiets van maximaal 35kw mag rijden. 
Na twee jaar of als je 24 wordt vervalt code 80 automatisch en mag je alle motorfietsen besturen.

A
Ben je 24 jaar of ouder en rij je met een zware motor af mag je dus wel meteen alle motorfietsen besturen.

Al met al is het nog best ingewikkeld. Kom jij er nog steeds niet uit na het lezen van deze tekst? Neem dan gerust even contact op!